Teckna rätt hemförsäkring för dig

Det kan vara klokt att lägga lite tid på att undersöka olika typer av försäkringar för hemmet. Hemförsäkringar finns det gott om och de kan innebära olika kostnader såväl som olika nivå på skydd. Precis vad som blir bäst för dig beror en hel del på ditt boende och vad du vill försäkra. En hemförsäkring bör förändras i enlighet med ens egen tillvaro. Den bör alltid vara väl anpassad till boendet, livsstil, och särskilda ägodelar som man vill få ersättning för om de förstörs eller blir stulna. Teckna rätt försäkring för dig genom att betänka följande…

Hemförsäkring enkelt online

Vem behöver en hemförsäkring?

Det är inte så ovanligt att tänka att man inte behöver någon särskilt försäkring för hemmet. Särskilt då man är ung och flyttar hemifrån för första gången. En vanlig missuppfattning är att man täcks av föräldrarnas hemförsäkring. Men det gäller att inse att den gäller deras hem och inte ett separat boende. Grundregeln är att du behöver försäkra den bostad som du bor i och det även om det rör sig om en hyresrätt. Du kan inte räkna med hyresvärdens hjälp vid brand, vattenläckage eller ren klantighet. I dessa lägen så är det verkligen tryggt och bra att ha försäkrat bostaden!

Olika typer av försäkringar för hemmet

När du vänder dig till ett försäkringsbolag så kommer du att ha möjligheten att välja en plan som passar ditt boende bäst. De standardplaner som finns innehåller för det mesta det som man behöver för en viss typ av boende. Man kan också lägga till tillägg för att skräddarsy försäkringen och se till att den kommer att gälla även för saker som resor, båten och särskild teknisk utrustning som man använder i vardagen som till exempel en rullstol.

Exempel på vanliga former av hemförsäkringar är:

  • Villaförsäkring – Denna plan täcker både byggnad och tomt med tillbyggnader som altaner. Kan även passa bra då man bor i radhus.
  • Hyresrättsförsäkring – Mycket viktig hemförsäkring för den som bor i hyresrätt. Här får man skydd för ägodelar i lägenheten såväl som omkring fastigheten, som till exempel en cykel.
  • Bostadsrättsförsäkring – Skyddar normalt sett den fasta inredningen i bostadsrätten såväl som ägodelar.
  • Studentförsäkring – Ett bra val för kortare boende i studentlägenhet under studenttiden. Kan också inkludera reseskydd och id-skydd.
  • Försäkring för utlandsboende – Om man ska praktisera, jobba eller studera utomlands så kan det vara av intresse att välja en försäkring som man tar med sig från Sverige.

Många gånger så fungerar standardplaner mycket bra. Men var inte rädd för att ställa krav och be om en unik plan som är till för ditt boende just nu. Många försäkringsbolag är flexibla och de kan skapa kontrakt som är skräddarsydda. På så vis så slipper du betala i onödan för sådant som du inte kommer att behöva. Och tvärtom så kan du inkludera det som du behöver skydda lite extra.

Vikten av allriskskydd

Något som man inte vill missa är det som kallas för allriskskydd. När detta finns med i försäkringen så behöver du inte särskilda produktförsäkringar för dator, telefon och andra dyra apparater som finns i hemmet. Med allriskskyddet så har du täckning för plötsliga olyckor som du själv står för. Det kan till exempel röra sig om att du tappar en dyr pryl i golvet. Ett smart tips är alltså att se till att allrisken finns med som punkt i hemförsäkringen som du väljer.

Ett bra pris för maximalt skydd

Den bästa hemförsäkringen kommer ge dig ett fullgott skydd till ett bra pris. På nätet så kan man finna jämförelser av vanliga försäkringsformer från olika bolag. Det här kan ge en fingervisning om var man finner den bästa försäkringen. Men kom ihåg att du kanske kan dra nytta av det som ditt fackförbund erbjuder. Det finns även organisationer som kan ge sina medlemmar extra förmånliga skydd.

Ta alltid reda på vad självrisken ligger på och se till att du gör det som krävs för att få ner den. Man kan faktiskt helt slippa självrisken vid inbrott om man har installerat det larm som försäkringen godkänner. Det finns även hemförsäkringar som innebär att man alls inte har någon självrisk på utvalda delar som till exempel för resor.

Genom att se på vad man själv, hushållet och familjen verkligen behöver så kan man spara tusenlappar på att undvika onödiga försäkringar som man redan har via jobbet, fackförbund eller förening. Den här är kunskap som gör det möjligt att undvika onödiga tillägg och att få ner priser på försäkringspremien. Detta bör man göra regelbundet eftersom försäkringsskyddet kommer att påverkas av nya inköp och investeringar i hemmet.